Кои беа победници, а кои посилно ќе тренираат за шанса за победа во Вардар Јуниор лига

Пред почетокот на пролетниот дел од натпреварите во Вардар Јуниор лигата ги сумираме резултатите од претходното полугодие. Кои беа победници, а кои продолжуваат посилно да тренираат и да ја бараат својата шанса за победа на натпреварите од вториот дел од сезоната.

Во организација на Ракометната академија Вардар момчињата родени 2008/09 и 2006/07, како и најмладите учесници децата родени 2010 година и помлади во последните неколку месеци од 2019 година имаа можност да одиграат интересни и поучни натпревари.

Билтени:
- Момчиња 2006/07 bilten_2006-07_maski.docx
- Момчиња 2008/09  maski_2008-09.docx

Момчињата преку дуели во своите врсници добиваат шанса да проверат колку напреднале и дали умеат онаа што го учат на тренинзите соодветно да го применат против противничкиот тим. Покрај натпреварувачкиот дел се запознаваат со врсници од повеќе градови во Македонија и создаваат нови пријателства со деца чија страст е исто така ракометот. На натпреварите учествуваат деца од Ресен, Прилеп, Тетово, Охрид, Велес, Делчево, Кичево и Скопје.

Во првиот дел од сезоната натпревари игравме на две локации, во Скопје, односно во салите на СЦ „Јане Сандански" и во Прилеп.

Најмногу внимание на овие натпревари привлекуваат најмладите ученици во Вардар Јуниор лигата, момчињата и девојчињата родени 2010 година и помлади. Овие екипи се со мешан состав играат мини – ракомет и согласно пропозициите целта е децата да се запознаат со концептот што значи да се натпреваруваш, а при тоа да се забавуваат и дружат и затоа за оваа категорија не се подготвуваат табели со број на победи и бодови. Желбата е децата да не се оптоваруваат со бројки и амбицијата за победи, туку да се забавуваат и да уживаат во играта, а со тоа да ја развијат и љубовта кон ракометот.

среда, 29 јануари 2020 - 12:17

Share on Facebook